Sposób przygotowania:
Pulpety mięsno-ryżowe.
Na małej ilości oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ostudzić. Do dużej miski wrzucić zmielone mięso,ostudzony ,ugotowany ryż i pokrojone w kosteczkę gotowane marchew,pietruszkę i seler.Dodać cebulę i majonez, doprawić Kucharkiem,solą,pieprzem czarnym mielonym, ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.Uformować pulpety -wyszło mi raz 9 bardzo dużych sztuk a kolejnym razem 12 dużych . Naczynie żaroodporne posmarować cienko np. margaryną i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dnie naczynia układać pulpety. Przygotować sos-Wymieszać trzepaczką śmietankę z sokiem pomidorowym,majonezem i przyprawami.Zalać pulpety.Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub folię i piec jeszcze 10 minut. Podałam z szerokimi kluskami w kształcie wstążek. I pulpety i sos są pyszne. Jeśli ktoś nie ma lub nie chce robić takiego soku, jak ja użyłam może wymieszać 1\2 szklanki wody z 1\2 szklanki przecieru pomidorowego, ew. z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego lub keczupu.Choć mój sos nam smakował, gdyż był wyrazisty w smaku.