msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pulpety mięsno-ryżowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis jest z niewielką modyfikacją przepisem bronisławy70 ze strony wielkieżarcie.com.Są tak pyszne,że już robiłam powtórkę.Polecam!

Pulpety mięsno-ryżowe. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety mięsno-ryżowe.

 

  • 0,5 kg mielonego mięsa-u mnie karkówki
  • 1 duża cebula
  • 2 torebki ugotowanego wcześniej ryżu
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę ugotowanej marchewki np. z rosołu
  • 1 pokrojona w kosteczkę ugotowana pietruszka np.z rosołu
  • 1\4 selera ugotowanego np. z rosołu
  • 2 łyżki gęstego majonezu np.Winiary
  • sól,pieprz i pieprz ziołowy do smaku
  • 1 płaska łyżka przyprawy typu Kucharek lub Vegeta
  • 1 niepełna łyżeczka czosnku granulowanego

 

  • na sos
  • 20 dag śmietanki 30 %
  • 330 ml soku pomidorowego-u mnie własnej roboty sok z czosnkiem i oregano https://gotujmy.pl/sok-pomidorowy-z-czosnkiem-i-oregano-,przepisy,102889.html
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-ryżowe.
Na małej ilości oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, ostudzić. Do dużej miski wrzucić zmielone mięso,ostudzony ,ugotowany ryż i pokrojone w kosteczkę gotowane marchew,pietruszkę i seler.Dodać cebulę i majonez, doprawić Kucharkiem,solą,pieprzem czarnym mielonym, ziołowym oraz czosnkiem granulowanym.Uformować pulpety -wyszło mi raz 9 bardzo dużych sztuk a kolejnym razem 12 dużych . Naczynie żaroodporne posmarować cienko np. margaryną i posypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na dnie naczynia układać pulpety. Przygotować sos-Wymieszać trzepaczką śmietankę z sokiem pomidorowym,majonezem i przyprawami.Zalać pulpety.Przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 50 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywę lub folię i piec jeszcze 10 minut. Podałam z szerokimi kluskami w kształcie wstążek. I pulpety i sos są pyszne. Jeśli ktoś nie ma lub nie chce robić takiego soku, jak ja użyłam może wymieszać 1\2 szklanki wody z 1\2 szklanki przecieru pomidorowego, ew. z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego lub keczupu.Choć mój sos nam smakował, gdyż był wyrazisty w smaku.
Pulpety mięsno-ryżowe.
Z ryżu,mięsa,warzyw i majonezu wyrobić masę.Formować z niej pulpety.
Pulpety mięsno-ryżowe.
Pulpety zalać przygotowanym sosem i piec ok. 1 godziny.
Pulpety mięsno-ryżowe.
Podawać np. z szerokimi wstążkami z mamakronu.