halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Pulpety mięsno-warzywne 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowe pulpety- coś pysznego

Pulpety mięsno-warzywne 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety mięsno-warzywne 3

 

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • mleko

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-warzywne 3
Bułkę moczymy w mleku i odciskamy.Cebulę drobno siekamy i dusimy do zeszklenia, marchew i seler trzemy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso mielone, odciśniętą bułkę, jajka mąkę, starte warzywa ,cebulkę,kukurydzę, przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Z mięsa formujemy małe kulki ,obtaczamy w mące i pieczemy na tłuszczy na lekko złoty kolor. Podpieczone przekładamy do rondla i zalewamy dowolnym sosem ,dusimy około 15 minut.
Pulpety mięsno-warzywne 3
Warzywa trzemy na tarce a kukurydzę osączamy z zalewy
Pulpety mięsno-warzywne 3
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy ja mieszam robotem
Pulpety mięsno-warzywne 3
Uformowane pulpety obtaczamy w mące i obsmażamy
Pulpety mięsno-warzywne 3
Pulpeciki dusimy w sosie ,podajemy z ziemniaczkami lub ryżem