kindzia

kindzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Pulpety rybne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pulpety rybne można podawać samodzielnie lub jako dodatek do zupy rybnej.

Pulpety rybne

Składniki:

Pulpety rybne

 

  • 85 dkg ryby (np. dorsz),
  • 1 bułka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 dkg masła(margaryny),
  • 2 jaja,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej naci pietruszki(koperku).

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne
Rybe odfiletowac i pozbawic skóry, nastepnie zemleć w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Do masy rybnej dodać jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz i wymieszać. Z masy formować rękami pulpety wielkości włoskiego orzecha, wkładać je do wrzącego wywaru i gotować na malym ogniu ok. 20 minut. Podawać z sosami i z ziemniakami lub ryżem, z surówkami lub jako dodatek do zupy rybnej.