SUPERPRZEPIS

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pulpety rybne w sosie porowo- serowym

Ryby najczęściej podaje się panierowane i smażone, ale ile można jeść tak samo przyrządzone?

Dlatego dzisiaj polecam pulpety rybne w pysznym sosie porowo-serowym

Składniki:

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym

 

  • 800g ryby mrożonej ( dowolnej morskiej)

 

 

 

  • 1/2 białej części pora

 

 

  • 1 l wywaru warzywnego( później wykorzystujemy do sosu )

 

  • mąka do prószenia pulpetów

 

  • Sos:

 

 

  • 1 łyżeczka curry

 

  • 1 łyżeczka sosu rybnego

 

  • 1 kopiata łyżka mąki

 

  • 100 g sera topionego bez dodatków

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym

przygotowanie

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym
ryby rozmrażamy na durszlaku, żeby woda nie mogła wsiąknąć w mięso

Rybę rozmrażamy na durszlaku, tak żeby woda nam ściekała i to najlepiej przez całą noc

Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy.

Do masy rybnej dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i bardzo drobno pokrojony por.

pulpety przygotowanie

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym
masę musimy podzielić na jednakowe porcje

Wyrabiamy tak długo, aż masa dobrze się połączy i będzie lepka. Dzielimy na jednakowe porcję.

Każdy kawałek bardzo dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulkę i oprószamy mąką- lekko, ale dokładnie, mąka po włożeniu do wody zrobi nam otoczkę chroniącą przed rozpadaniem się pulpetów.

gotowanie pulpetów

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym
pulpety gotujemy bardzo krótko i na małym ogniu

Przygotowane pulpety wkładamy do gotującego się wywaru i gotujemy od wypłynięcia 5-7 minut, w zależności jak duże porcje przygotujemy.

Ugotowane delikatnie wykładamy na talerz- wywar zostawiamy.

sos- przygotowanie

Pulpety rybne w sosie porowo- serowym
całość gotujemy jeszcze chwilkę- smaki nam sie połączą

Por myjemy o drobno kroimy.

Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy na nim pora.

Gdy por nam zmięknie, dodajemy mąkę i mieszamy.

Małym strumienie i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki wlewamy wywar.

Całość przyprawiamy i gotujemy przez 10 minut.

Do sosu dodajemy serek topiony i miksujemy na gładko.

Sos ponownie zagotowujemy, delikatnie wkładamy pulpety i gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut, żeby smaki nam sie przegryzły:)


Tagi:

pulpety dania