Sposób przygotowania:
Pulpety rybne w sosie porowo- serowymprzygotowanie
Rybę rozmrażamy na durszlaku, tak żeby woda nam ściekała i to najlepiej przez całą noc
Odciskamy z nadmiaru wody i mielimy.
Do masy rybnej dodajemy jajko, bułkę tartą, przyprawy i bardzo drobno pokrojony por.
pulpety przygotowanie
Wyrabiamy tak długo, aż masa dobrze się połączy i będzie lepka. Dzielimy na jednakowe porcję.
Każdy kawałek bardzo dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulkę i oprószamy mąką- lekko, ale dokładnie, mąka po włożeniu do wody zrobi nam otoczkę chroniącą przed rozpadaniem się pulpetów.
gotowanie pulpetów
Przygotowane pulpety wkładamy do gotującego się wywaru i gotujemy od wypłynięcia 5-7 minut, w zależności jak duże porcje przygotujemy.
Ugotowane delikatnie wykładamy na talerz- wywar zostawiamy.
sos- przygotowanie
Por myjemy o drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i podsmażamy na nim pora.
Gdy por nam zmięknie, dodajemy mąkę i mieszamy.
Małym strumienie i ciągle mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki wlewamy wywar.
Całość przyprawiamy i gotujemy przez 10 minut.
Do sosu dodajemy serek topiony i miksujemy na gładko.
Sos ponownie zagotowujemy, delikatnie wkładamy pulpety i gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut, żeby smaki nam sie przegryzły:)