marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pulpety rybne w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pulpety są jednym z wielu drugich dań,które się najczęściej serwuje na polskich stołach i nie tylko.Mogą być na łagodnie lub pikantnie.

Pulpety rybne w ostrym sosie

Składniki:

Pulpety rybne w ostrym sosie

 

  • 1 kg.mintaja lub morszczuka mrożonego,
  • 1 duża cebula,
  • surowe jajko,
  • suszone zioła,np.kmin rzymski,
  • estragon,szałwia,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • sól,
  • bułka tarta do obtoczenia,
  • słoik przecieru pomidorowego lub paprykowego łagodnego,
  • 2-3 ostre,kolorowe czuszki,
  • ziele angielskie,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 8 g.mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki zimnej wody na zawiesinę,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Pulpety rybne w ostrym sosie
Filety rybne rozmrozić i odlać z nich wodę, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z piórkami cebulowymi, po uprzednim obraniu i opłukaniu cebuli. Czosnek obrać, obciąć końce i zmiażdżyć praską z kilka ząbków i dodać do farszu. Doprawić farsz solą i ziołami suszonymi oraz wbić jajko surowe. Wymieszać rękoma lub łyżką składniki, formować z osiem średnich pulpecików, obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na głębokiej patelni i włożyć pulpety. Obsmażyć z obu stron z kilka minut. Czuszki oczyścić, naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki i posiekać na talarki.Wrzucić na patelnię z pulpetami. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i listki laurowe z kilka sztuk. Przykryć pokrywką i dusić z 35 min. Dodać przecier pomidorowy lub pastę paprykową łagodną, aby danie nie było zbyt ostre. Zrobić zawiesinę i dodać do sosu, zamieszać. Spróbować i dosolić w razie potrzeby. Gotowe danie podawać z kluseczkami lub ryżem.