Sposób przygotowania:
Pulpety rybne w ostrym sosie
Filety rybne rozmrozić i odlać z nich wodę, a potem przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z piórkami cebulowymi, po uprzednim obraniu i opłukaniu cebuli. Czosnek obrać, obciąć końce i zmiażdżyć praską z kilka ząbków i dodać do farszu. Doprawić farsz solą i ziołami suszonymi oraz wbić jajko surowe. Wymieszać rękoma lub łyżką składniki, formować z osiem średnich pulpecików, obtoczyć w bułce tartej. Rozgrzać olej na głębokiej patelni i włożyć pulpety. Obsmażyć z obu stron z kilka minut. Czuszki oczyścić, naciąć na wzdłuż, usunąć nasiona i ogonki i posiekać na talarki.Wrzucić na patelnię z pulpetami. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i listki laurowe z kilka sztuk. Przykryć pokrywką i dusić z 35 min. Dodać przecier pomidorowy lub pastę paprykową łagodną, aby danie nie było zbyt ostre. Zrobić zawiesinę i dodać do sosu, zamieszać. Spróbować i dosolić w razie potrzeby. Gotowe danie podawać z kluseczkami lub ryżem.