pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pulpety w pomidorowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne mięsne pulpety gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem tartej marchewki. Szybkie i pyszne danie, idealnie smakują z ziemniakami lub kaszą.

Pulpety w pomidorowym sosie

Składniki:

Pulpety w pomidorowym sosie

Pulpety

Sos pomidorowy

  • 2 marchewki
  • przecier pomidorowy w kartonie 500 g
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pulpety w pomidorowym sosie
Mięso przełożyć do miski, doprawić solą i pieprzem. Wbić dwa jajka i dosypać tartą bułkę. Wyrobić gładką masę. Formować niewielkie pulpety. Mi wyszło 35 sztuk ale wszystko zależy od wielkości kulek.

W garnku zagotować osoloną wodę. Umytą i obraną marchewkę zetrzeć na tarce i wrzucić do wody, chwilę gotować. Pulpeciki obtoczyć w niewielkiej ilości mąki i wrzucać do garnka. Zamieszać, gotować ok 20 minut.

Po tym czasie dolać passatę pomidorową. Wymieszać i gotować razem ok 5 minut.

Natkę posiekać i wrzucić do garnka. Podawać z ziemniakami lub kaszą.