Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie koperkowym wg kropellka
Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko. Bułkę zalewamy wrzącą wodą i odsączamy. Dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy, siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na nagrzany tłuszcz. Smażymy ok. 10 – 15 min pilnując żeby się nie przysmażyły. Pulpety przekładamy na talerzyk. Na tłuszcz wrzucamy mąkę, mieszamy i podsmażamy chwilę. Zalewamy zimną wodą i ciągle mieszamy aż do zagotowania. Koperek myjemy, siekamy i dodajemy do sosu. Przyprawiamy wg uznania. Wkładamy pulpety do sosu i zostawiamy na ok. 30 min.
przejs
kropellka