Sposób przygotowania:
Pieczone kotleciki kalafiorowe z pieczarkami
Kalafior umyć, podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować średni garnek wody. Do wrzącej wody dodać ok. 2,5 łyżeczki soli oraz 6 łyżeczek cukru. Jeśli kalafior jest jednak naprawdę mały, minimalnie zmniejszyć te ilości. Gotować na małym ogniu do momentu pełnej miękkości warzywa. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić je w drobną kostkę. Podsmażyć je na klarowanym maśle z dodatkiem dwóch łyżek lubczyku i soli. Gdy pieczarki puszczą wodę, poddusić jeszcze chwilę, nie doprowadzając do całkowitego odparowania wywaru.
Ugotowany kalafior odcedzić. Odstawić do ostudzenia kalafior i pieczarki.
Ser żółty pokroić na drobne kawałki bądź, jeśli mamy go w kostce – zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Różyczki kalafiora posiekać i połączyć z pieczarkami, dodać do nich ser żółty. Do tak przyrządzonej masy wbić jajka, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także 3 łyżki lubczyku, liście selera, koperek, curry, mieszanki przypraw, sos sojowy i bułkę tartą oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale na tyle wilgotna, żeby lekko kleiła się do rąk. Lepiej, gdy jest bardziej wilgotna niż sucha, gdyż suche kotlety będą niesmaczne.
Jeśli jednak wyszła zbyt sucha, dodać odrobinę mleka, jeśli zaś zbyt wilgotna – jeszcze trochę bułki tartej.
Z masy formować niewielkie kotleciki podobne do mielonych i układać na blasze. Zapiekać w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem można, aczkolwiek nie trzeba, przewrócić kotleciki na drugą stronę.
Podawać jako dodatek do dań bądź jako przekąska np. z dipem.
Ugotowany kalafior odcedzić. Odstawić do ostudzenia kalafior i pieczarki.
Ser żółty pokroić na drobne kawałki bądź, jeśli mamy go w kostce – zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Różyczki kalafiora posiekać i połączyć z pieczarkami, dodać do nich ser żółty. Do tak przyrządzonej masy wbić jajka, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także 3 łyżki lubczyku, liście selera, koperek, curry, mieszanki przypraw, sos sojowy i bułkę tartą oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale na tyle wilgotna, żeby lekko kleiła się do rąk. Lepiej, gdy jest bardziej wilgotna niż sucha, gdyż suche kotlety będą niesmaczne.
Jeśli jednak wyszła zbyt sucha, dodać odrobinę mleka, jeśli zaś zbyt wilgotna – jeszcze trochę bułki tartej.
Z masy formować niewielkie kotleciki podobne do mielonych i układać na blasze. Zapiekać w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem można, aczkolwiek nie trzeba, przewrócić kotleciki na drugą stronę.
Podawać jako dodatek do dań bądź jako przekąska np. z dipem.