karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Pieczone kotleciki kalafiorowe z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i pachnąca alternatywa dla kotletów mięsnych, rybnych itp. Zdrowa, warzywna i niesmażona potrawa. Może służyć jako danie lub jako przekąska. Smacznego.

Pieczone kotleciki kalafiorowe z pieczarkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pieczone kotleciki kalafiorowe z pieczarkami

 

  • 1 średni/duży kalafior
  • 30 dag pieczarek
  • 10-15 dag sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 5 łyżek lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonych liści selera
  • 2 łyżeczki suszonego koperku lub pęczek świeżego koperku
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 surowe jajka
  • Ok. 0,5 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżeczek mąki pszennej
  • Masło klarowane
  • 6 łyżeczek cukru
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie mleko

Sposób przygotowania:

Pieczone kotleciki kalafiorowe z pieczarkami
Kalafior umyć, podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować średni garnek wody. Do wrzącej wody dodać ok. 2,5 łyżeczki soli oraz 6 łyżeczek cukru. Jeśli kalafior jest jednak naprawdę mały, minimalnie zmniejszyć te ilości. Gotować na małym ogniu do momentu pełnej miękkości warzywa. W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić je w drobną kostkę. Podsmażyć je na klarowanym maśle z dodatkiem dwóch łyżek lubczyku i soli. Gdy pieczarki puszczą wodę, poddusić jeszcze chwilę, nie doprowadzając do całkowitego odparowania wywaru.

Ugotowany kalafior odcedzić. Odstawić do ostudzenia kalafior i pieczarki.

Ser żółty pokroić na drobne kawałki bądź, jeśli mamy go w kostce – zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Różyczki kalafiora posiekać i połączyć z pieczarkami, dodać do nich ser żółty. Do tak przyrządzonej masy wbić jajka, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także 3 łyżki lubczyku, liście selera, koperek, curry, mieszanki przypraw, sos sojowy i bułkę tartą oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być zwarta, ale na tyle wilgotna, żeby lekko kleiła się do rąk. Lepiej, gdy jest bardziej wilgotna niż sucha, gdyż suche kotlety będą niesmaczne.

Jeśli jednak wyszła zbyt sucha, dodać odrobinę mleka, jeśli zaś zbyt wilgotna – jeszcze trochę bułki tartej.

Z masy formować niewielkie kotleciki podobne do mielonych i układać na blasze. Zapiekać w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem można, aczkolwiek nie trzeba, przewrócić kotleciki na drugą stronę.

Podawać jako dodatek do dań bądź jako przekąska np. z dipem.
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Kalafior ugotować do pełnej miękkości, dodając sół i cukier
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Pieczarki umyć i drobno pokroić - będą dopełnieniem kalafiora
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Posiekane pieczarki podsmażyć na maśle klarowanym
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Ostudzony i miekki kalafior mozna bardzo łatwo posiekać
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Pieczarki usmażyć, nie doprowadzając jednak do odparowania całego z nich wywaru
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Do przygotowanej masy dodać przyprawy i zioła
PIECZONE KOTLECIKI KALAFIOROWE Z PIECZARKAMI
Kotleciki zapiekać na blasze