cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 499]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Pulpety wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

wołowe pulpety

Pulpety wołowe

Składniki:

Pulpety wołowe

 

  • 500 g wołowiny,
  • 100 g cebuli,
  • 50 g ryżu,
  • 1 jajko,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • bulion wołowy,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pulpety wołowe
Cebulę obrać, umyć, drobno pokroić, zrumienić na maśle lub oleju roślinnym. Wołowinę zemleć, dodać zrumienioną cebulkę, opłukany  surowy ryż, jajko, doprawić do smaku solą i czarnym mielonym pieprzem, dokładnie wyrobić. Z masy formować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej roślinny, obsmażać na nim przygotowane pulpety, które po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu. Pulpety przełożyć do rondla, dodać liść laurowy,  koncentrat pomidorowy, podlać bulionem wołowym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu.

Pulpety podawać z ziemniakami lub białym pieczywem.