reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pulpety z jarmużem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Udało mi sie dostać ekologiczny jarmuż, a że mam go jeszcze trochę to zajadam na wiele sposobów- było pysznie i myślę że warto wypróbować przepis, a ja będę do niego jeszcze nie raz wracała, bo pulpety bardzo lubimy.

Pulpety z jarmużem

Składniki:

Pulpety z jarmużem

 

  • 600 g mięsa z udźca ( bez kości i skóry)

 

  • 1 cebula

 

  • 1 duży liść ( 2-3 garści jeżeli macie juz oczyszczony)

 

 

 

  • 1/2 szklanki kremówki

 

  • 1 l wywaru warzywnego lub rosołu

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 łyżki koperku

 

 

 

  • mąka do oprószenia pulpetów +1 łyżka do sosu

Sposób przygotowania:

Pulpety z jarmużem

przygotowanie

Pulpety z jarmużem
do masy można dodać cebulke surową, ale podsmażona ma zupełnie inny smak

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2-3 łyżkach oleju- studzimy.

jarmuż

Pulpety z jarmużem
nerwy są bardzo twarde, dlatego bardzo okłdnie je odkrawamy

Jarmuż oczyszczamy tzn usuwamy wszystkie nerwy i kroimy w cienkie paseczki.

przygotownie c.d

Pulpety z jarmużem
masę bardzo dokładnie wyrabiamy przez kilka minut

Oczyszczone mięso mielimy w maszynce do mięsa.

Do mięsa dodajemy jarmuż, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prask, sól i pieprz- dokładnie wyrabiamy rękami, u mnie to tak 5-6 minut.

Łyżką nabieramy masę i formujemy w rękach okrągłe pulpeciki.

Najlepiej robić to rękami zwilżonymi zimną wodą.

Pulpeciki lekko oprószamy w mące.

gotowanie

Pulpety z jarmużem
gotujemy w dopasownym garnku, tak żeby pulepty były przykryte wywarem

W garnku zagotowujemy wywar lub bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.

Pomału, tak żeby nie przerwać gotowania wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.

Śmietanę rozrabiamy z mąką i wlewamy do pulpetów- gotujemy jeszcze 1-2 minuty.

Przed podaniem posypujemy zieleniną.


Najlepiej smakują z makaronem, ale można podać też z ryżem czy ziemniakami


Smacznego


Tagi:

mięso danie