Sposób przygotowania:
Pulpety z jarmużemprzygotowanie
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 2-3 łyżkach oleju- studzimy.
jarmuż
Jarmuż oczyszczamy tzn usuwamy wszystkie nerwy i kroimy w cienkie paseczki.
przygotownie c.d
Oczyszczone mięso mielimy w maszynce do mięsa.
Do mięsa dodajemy jarmuż, cebulę, czosnek przeciśnięty przez prask, sól i pieprz- dokładnie wyrabiamy rękami, u mnie to tak 5-6 minut.
Łyżką nabieramy masę i formujemy w rękach okrągłe pulpeciki.
Najlepiej robić to rękami zwilżonymi zimną wodą.
Pulpeciki lekko oprószamy w mące.
gotowanie
W garnku zagotowujemy wywar lub bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Pomału, tak żeby nie przerwać gotowania wkładamy pulpety i gotujemy 15 minut.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i wlewamy do pulpetów- gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Najlepiej smakują z makaronem, ale można podać też z ryżem czy ziemniakami
Smacznego
Magdalena88
reanja
u mnie jeszcze chodziło o przeszmuglowanie jarmużu, bo jakoś nikt go nie chce jeść:)