alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Pulpety z makaronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne,pożywne i sycące danie jednogarnkowe. Z dodatkiem makaronu, pieczarek i pora w pysznym śmietanowym sosie.

Pulpety z makaronem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety z makaronem

 

  • 500 g karkówki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 300 g makaronu rurki
  • 1 por
  • 250 g pieczarek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • sól,pieprz do smaku
  • olej do smażenie

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z makaronem
Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę,paprykę i doprawić do smaku. Na patelni w której zrumienialiśmy cebulkę podsmażyć na oleju klopsiki z wszystkich stron. Zdjąć klopsiki i podsmażyć pokrojony por i pieczarki. Po chwili dodać klopsiki i chwilkę podsmażać. Śmietanę zmiksować z żółtkami, doprawić do smaku i wlać na patelnię. Dodać ugotowany al dente makaron i całość gotować aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Pulpety z makaronem
pod koniec dodać podsmazone pulpeciki i razem podsmażyć