margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Pulpeciki z makaronem błyskawicznym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulpety z chińskim akcentem z jednego garnka raz proszę :)

Pulpeciki z makaronem błyskawicznym

Składniki:

Pulpeciki z makaronem błyskawicznym

 

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 1 cebula mniejsza
  • ząbek czosnku
  • czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • mleko do namoczenia bułki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • ulubione zioła
  • oliwa do smażenia
  • 3/4 opakowania makaronu błyskawicznego chow main Tao Tao
  • 1-2 łyżki sosu Teriyaki Tao Tao
  • szklanka bulionu (może być z kostki)(+/-)
  • mrożone warzywa krojone w paski (większe pół opakowania 450g)
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ew. kilka łyżek kukurydzy konserwowej, pół czerwonej papryki, kilka kiści kapusty pekińskiej
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z makaronem błyskawicznym
Czerstwą bułkę to zalewamy mlekiem i czekamy aż cała nasiąknie następnie odciskamy bułkę z mleka. Dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Po ostygnięciu dołożyć do mięsa, doprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, ulubionymi ziołami, wbić jajko lekko osolić i popieprzyć. Wszystko dokładnie wymieszać i formować pulpeciki. Pulpeciki wkładać na rozgrzany tłuszcz i podsmażyć z każdej strony (najlepiej w wysokim rondlu lub garnku).Do podsmażonych pulpetów wrzucamy mrożone warzywa oraz kilka łyżek kukurydzy konserwowej, pół pokrojonej w kostkę lub paski papryki, pokrojone w paski liście kapusty pekińskiej. Warzywa smażymy dobrych kilka minut aż zrobią się szkliste. Następnie wlewamy bulion (najlepiej ciepły) i dodajemy pokruszony błyskawiczny makaron i 1-2 łyżki sosu Teriyaki oraz ok 3 łyżek koncentratu pomidorowego. Dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aż makaron nabierze objętości. Smacznego.