eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gotowałam kapuśniak z młodej kapusty na szynce wieprzowej. Mięso z zupy wykorzystałam do przygotowania pulpetów.

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

Składniki:

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

składniki pulpetów

  • 800 g gotowanej chudej szynki wieprzowej z zupy
  • 2 duże cebule
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 3 czubate łyżki słoniny ze skwarkami
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • 3 jajka
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

przygotowanie składników pulpetów

Pulpety z mięsa gotowanego Eli
Słoninę ze skwarkami i smalec roztopić na patelni.

Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami i smalec.

przygotowanie składników pulpetów cd

Pulpety z mięsa gotowanego Eli
Pokrojoną cebulę usmażyć na roztopionej słoninie.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Dodać cebulę do roztopionej słoniny i usmażyć.

przygotowanie składników pulpetów cd

Pulpety z mięsa gotowanego Eli
Przecisnąć przez praskę obrany z łupinek czosnek.

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników pulpetów cd

Pulpety z mięsa gotowanego Eli
Ugotowane mięso zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi ozkami.

Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.

przygotowanie pulpetów

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

Do zmielonego mięsa dodać cebulę ze słoniną, bułkę tartą, jajka, czosnek, przyprawę i pieprz do smaku.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

przygotowanie pulpetów cd

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.

przygotowanie pulpetów

Pulpety z mięsa gotowanego Eli

Pulpety obtoczyć w bułce tartej. Do rondla wlać olej do głębokiego smażenia.

Do rozgrzanego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż będą rumiane. Usmażone pulpety wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z oleju. Pulpety można podawać z zupą lub z makaronem albo z ryżem i różnymi sosami.

Smacznego!