Sposób przygotowania:
Pulpety z mięsa gotowanego Eliprzygotowanie składników pulpetów
Na patelni roztopić słoninę ze skwarkami i smalec.
przygotowanie składników pulpetów cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Dodać cebulę do roztopionej słoniny i usmażyć.
przygotowanie składników pulpetów cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników pulpetów cd
Ugotowane mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami.
przygotowanie pulpetów
Do zmielonego mięsa dodać cebulę ze słoniną, bułkę tartą, jajka, czosnek, przyprawę i pieprz do smaku.
przygotowanie pulpetów cd
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
przygotowanie pulpetów cd
Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety wielkości orzecha włoskiego.
przygotowanie pulpetów
Pulpety obtoczyć w bułce tartej. Do rondla wlać olej do głębokiego smażenia.
Do rozgrzanego oleju wrzucać partiami pulpety i smażyć aż będą rumiane. Usmażone pulpety wyjmować łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z oleju. Pulpety można podawać z zupą lub z makaronem albo z ryżem i różnymi sosami.
Smacznego!
gusia1000