Sposób przygotowania:
Pulpety z serkiem topionym w sosie
Mięso robimy jak na zwykłe mielone. Mielimy w maszynce mięso, cebulę, czosnek i jedną kajzerkę namoczoną wcześniej w wodzie i odsączoną. Dodajemy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Jeśli mięso jest za kleiste i rzadkie możemy dosypać odrobinę bułki tartej. Całość mieszamy dokładnie. Na talerz wysypujemy bułkę tartą w której będziemy obtaczać pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej. Bierzemy trochę mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy kawałek serka topionego i lepimy kulkę. Robimy tak z każdym kawałkiem. Obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Usmażone pulpety wrzucamy do garnka. Kiedy skończyliśmy smażyć wszystkie garnek wstawiamy na ogień i zalewamy wodą do której wrzucamy kostki rosołowe. Doprawiamy suszoną natką pietruszki, majerankiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy około 10 minut. Gotowe podajemy np z ziemniakami. Smacznego