misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pulpety z sosem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z masy mięsnej uformować kulki i ugotować je w posolonym wrzątku...

Pulpety z sosem cytrynowym

Składniki:

Pulpety z sosem cytrynowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z sosem cytrynowym
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, mięso opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, zemleć wraz z cebulą w maszynce do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić. Z masy mięsnej uformować kulki i ugotować je w posolonym wrzątku. Pulpety wyjąć i trzymać w cieple. Wywar zachować. Z cytryny otrzeć łyżeczkę skórki, sok wycisnąć. Żółtka z sokiem i skórką ubijać na parze aż sos zgęstnieje. Ostrożnie wlać 4 łyżki wywaru, w którym gotowały się pulpety, posolić, wymieszać. Pulpety polać sosem i od razu podawać.