zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 700]

Pulpety z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pulpety, najlepsze ze świeżo zmielonego mięsa

Pulpety z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z sosem pomidorowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego( łopatka, szynka)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • pieprz mielony ,kucharek, i czosnek granulowany do smaku ( po płaskiej łyżeczce)
  • Na sos:
  • koncentrat pomidorowy , pół słoiczka Pudliszki
  • 200 ml śmietany + 3 łyżki skrobi kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z sosem pomidorowym
Zmielone mięso mieszam z przyprawami i jajkami ( najlepiej wyrabiać ręką , jak ciasto)W między czasie nastawiam wodę ( około 2 litry) do gotowania pulpetów. Zwilżonymi rękami formuję pulpeciki, i wkładam na gotującą się wodę, można do niej wsypać troszkę kucharka. Gotuję na dwa razy, wkładam tyle pulpetów żeby było zakryte dno garnka. Gotuje około 10 minut. Po tym czasie przekładam już ugotowane na miseczkę , i gotuję drugą porcję. Jak już wszystkie są gotowe, robię sos na wywarze z pulpetów, dodaję koncentrat i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku pieprzem i Kucharkiem. Śmietanę mieszam ze skrobią i zagęszczam sos. Jak już jest gotowy, dodaję do niego pulpety. Można podać z ziemniakami ,makaronem, lub pieczywem. Smacznego:)
Pulpety z sosem pomidorowym
Zmielone mięso mieszam z przyprawami i jajkami ( najlepiej wyrabiać ręką , jak ciasto drozdżowe)
Pulpety z sosem pomidorowym
Zwilżonymi rękami formuję pulpeciki, i wkładam na gotującą się wodę, można do niej wsypać troszkę kucharka
Pulpety z sosem pomidorowym
Po tym czasie przekładam już ugotowane na miseczkę , i gotuję drugą porcję.
Pulpety z sosem pomidorowym
robię sos na wywarze z pulpetów, dodaję koncentrat i dokładnie mieszam, doprawiam do smaku pieprzem i kucharkiem