Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pumpkin pie ze skórką pomarańczową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klasyczne ciasto z masą dyniową na kruchym cieście.

Pumpkin pie ze skórką pomarańczową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pumpkin pie ze skórką pomarańczową

 

  • CIASTO:
  • 200g mąki
  • 2 żółtka
  • 75g masła
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mleka
  • NADZIENIE:
  • 350g dyni hokkaido lub innej odmiany
  • 350ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 80g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Pumpkin pie ze skórką pomarańczową
Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto, nie wyrabiając go długo. Zafoliować i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Dynię po oczyszczeniu i ewentualnemu obraniu pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Dosypać cukier i cukier waniliowy i gotować do miękkości, na koniec dodać budyń i gotować chwilę. Całość zmiksować blenderem, wymieszać ze skórką pomarańczową. Ciasto rozwałkować i ułożyć w wysmarowanej/wyłożonej papierem tortownicy/formie do tarty o śr. 24cm. Podpiec je przez ok. 15 min. w 180st. C. Następnie wylać płynną masę dyniową i piec ponownie, aż masa będzie ścięta, ale elastyczna. Trwa to ok. 50 min., zależy od piekarnika.
Pumpkin pie ze skórką pomarańczową
W mleku ugotować dynię z cukrem i cukrem waniliowym.
Pumpkin pie ze skórką pomarańczową
Wylać masę na podpieczone ciasta kruche.