EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne pulpeciki w przepysznym sosie jałowoco-czosnkowym. Sos powstał po zjedzeniu w restauracji potrawy z podobnym sosem, a szef kuchni nie chciał podać składników. Więc szukaliśmy i znaleźliśmy.

Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym

 

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 5 ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym
Czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę. Mięso wyrabiamy z bułką tartą i przyprawami. Formujemy z niego zgrabne kotleciki. Każdego pulpeta obtaczamy w mące i obsmażamy na oleju. Przekładamy do garnka. Dodajemy kostkę rosołową, jałowiec, czosnek i zalewamy wodą. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Jałowiec wyjmujemy z sosu. Sos zagęszczamy mąką pelnoziarnistą, zagotowujemy. Pulpety podajemy z ziemniakami i ogórkami konserwowymi
Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym
Mięso dokładnie wyrabiamy z przyprawami
Pulpety w sosie jałowcowo-czosnkowym
Pulpety obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron