elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pulpety w sosie z natką selera

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpety w sosie z natką selera

Pulpety w sosie z natką selera

Składniki:

Pulpety w sosie z natką selera

 

  • Mięso mielone 0,5 kg,
  • jajko,
  • bułka świeża,
  • sól,
  • pieprz,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki mleka,
  • majeranek,
  • oregano,
  • seler (natka),
  • kostka rosołowa,
  • mąka,
  • pieczywo (może być ciemne).

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie z natką selera
Mięso wkładamy do miski. Dodajemy jajko, bułkę namoczoną wcześniej w maszynce. Pokrojoną cieniutko cebulę i ząbek czosnku, oregano, majeranek, pieprz, sól do smaku. Wyrabiamy mięso. Wyrobione mięso formujemy na kulki ok. 4 cm. Obtaczamy je w mące po czym pieczemy na patelni, aż uzyskają złoty kolor. Jeśli nie potrzebujesz dużo sosu, możesz polać tylko maą ilością wody i będą w sosie własnym, jeśli chcesz uzyskać więcej sosu dla więcej osób, zalej pulpety wywarem z kostki rosołowej wołowej lub cielęcej i podbij mąką, pod koniec dodaj pokrojoną natkę selera. Życzę smacznego!