Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Pure z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Można traktować te pure jako osobne danie, dodatek do obiadu lub dodatek do zupy (np. białego barszczu)

Pure z ziemniaków Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pure z ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Pure z ziemniaków
Ziemniaki obrać i ugotować. Pod koniec gotowania dodać sól (jakieś 2 garstki). Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju. Dodać do niej łyżeczkę cukru. Ugotowane ziemniaki zagnieść, dodać troszeczkę tymianku (malutką szczyptę), masło, śmietanę, pieprz (wedle upodobania) i usmażoną na złoto cebulkę.
Pure z ziemniaków
Cebulę warto usmażyć na złoto. Wtedy ma najlepszy, charakterystyczny smak.
Pure z ziemniaków
Ziemniaki ugniatamy od razu, gdy zostaną ugotowane.

Tagi:

ziemniaki