Sposób przygotowania:
Puree z czosnkiem i kolendrą
Ziemniaki obieramy oczywiście i kroimy w grubą kostkę, gotujemy i odcedzamy dokładnie.
W garnku, w którym gotowały się ziemniaki rozpuszczamy na małym ogniu masełko. Kiedy się rozpuści, dodajemy czosnek i chwilkę go podsmażamy ale tak żeby nie stracił koloru. Nie może zbrązowieć! Dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy.
Dodajemy ziemniaki, kolendrę i ucieramy puree na gładką masę bez grudek.
Pycha i proste, czyli tak jak lubię-:))
W wersji luxury -:)) dodajemy do ziemniaków kilka łyżek startego sera Cheddar lub sera z przerostem niebieskiej pleśni, drobno pokruszonego i ucieramy.
U mnie takie ziemniaczki wystąpiły ostatnio w duecie z pieczoną w całości gęsią. Dodatkowo polane, choć to już niezbyt zdrowe, wytopionym podczas pieczenia gęsim tłuszczykiem.
Smacznego.
W garnku, w którym gotowały się ziemniaki rozpuszczamy na małym ogniu masełko. Kiedy się rozpuści, dodajemy czosnek i chwilkę go podsmażamy ale tak żeby nie stracił koloru. Nie może zbrązowieć! Dodajemy śmietankę i chwilkę gotujemy.
Dodajemy ziemniaki, kolendrę i ucieramy puree na gładką masę bez grudek.
Pycha i proste, czyli tak jak lubię-:))
W wersji luxury -:)) dodajemy do ziemniaków kilka łyżek startego sera Cheddar lub sera z przerostem niebieskiej pleśni, drobno pokruszonego i ucieramy.
U mnie takie ziemniaczki wystąpiły ostatnio w duecie z pieczoną w całości gęsią. Dodatkowo polane, choć to już niezbyt zdrowe, wytopionym podczas pieczenia gęsim tłuszczykiem.
Smacznego.