Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne puree, które może urozmaić nie jeden obiad. Smakuje rewelacyjnie, dlatego przepis polecam do wykorzystania przy najbliższej okazji.

Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką

Składniki:

Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką

 

  • 6 ziemniaków
  • 1-2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki słodkie śmietanki (ew. mleko)
  • 100-120g wędzonego boczku
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką
Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na suchej patelni. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i dokładnie potłuc z dodatkiem masła i śmietanki. Dodać boczek z tłuszczykiem, który się wytopił, koperek i prażoną cebulkę. Masę porządnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.

Można posypać posiekanymi ziołami.