Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Puree ziemniaczano-marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nieco inne niż zwykłe puree ziemniaczane

Puree ziemniaczano-marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puree ziemniaczano-marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaczano-marchewkowe
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchew w talarki. Zalać wrzącą wodą tak by ledwo je przykrywała. Należy też o pamiętać o posoleniu warzyw w trakcie gotowania. Gdy marchew i ziemniaki będą miękkie odcedzić je i jak najszybciej ubić tłuczkiem lub przepuścić praską. Do gorącej masy dodać surowe masło, ser z niebieską pleśnią (na przykład lazur), świeżo startą gałkę i nieco mleka lub śmietanki. Wymieszać masę podgrzewając na małym ogniu. Gdyby puree nie było dość słone jeszcze raz je posolić.
Puree ziemniaczano-marchewkowe
Marchew pokroiłam w talarki ziemniaki w ćwiartki