Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puszysta i expresowa babka majonezowa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszysta, lekko wilgotna wspaniała babka na majonezie

Puszysta i expresowa babka majonezowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszysta i expresowa babka majonezowa

 

 

Sposób przygotowania:

Puszysta i expresowa babka majonezowa
Do miski wsypać pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Dodać proszek do pieczenia oraz cukier zwykły i cytrynowy i zamieszać.Następnie wbić 4 jajka oraz dodać odmierzoną ilość majonezu. Miksować przez 3 minuty aż masa będzie jednolita i dobrze napuszona.Ciasto przelać do formy na babkę. Może to być zwykła forma, wtedy należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec około 50 minut w 160 stopniach.Ostudzić, wyjąć z formy i odwrócić. Można polać lukrem lub polewą.



*do wypieków zawsze używam szklanki żaroodpornej o poj 250ml, a forma ma średnicę 24cm
Puszysta i expresowa babka majonezowa
Do miski wsypać pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej Dodać proszek do pieczenia oraz cukier zwykły i cytrynowy i zamieszać
Puszysta i expresowa babka majonezowa
Następnie wbić 4 jajka oraz dodać odmierzoną ilość majonezu Miksować przez 3 minuty aż masa będzie jednolita i dobrze napuszona
Puszysta i expresowa babka majonezowa
Ciasto przelać do formy na babkę Może to być zwykła forma wtedy należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą Piec około 50 minut w 160 stopniach