kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Puszysta kraina czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciemny biszkopt nasączony i przełożony puszystym kremem czekoladowym, a całość polana polewą czekoladową....

Puszysta kraina czekolady

Składniki:

Puszysta kraina czekolady

 

  • 1 ciemny biszkopt kakaowy
  • polewa czekoladowa
  • alkohol
  • na krem czekoladowy:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 dobrego alkoholu
  • 4 łyżki wody
  • 3 dag masła
  • 3 jajka
  • 4 dag cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Puszysta kraina czekolady
Biszkopt przekrój na pół. Nasącz alkoholem.
Wodę, czekoladę połamaną na cząstki, alkohol i cukier zagotuj w garnku do rozpuszczenia się składników często mieszając. Przestudzić. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. Kremówkę ubij na sztywno. Do masy czekoladowej dodawaj stopniowo, stale miksując po 1 żółtku. Dodaj po tego białka ubite na sztywno i wymieszaj. Na koniec delikatnie wymieszaj z kremówką. Schłódź w lodówce. Przełóż biszkopt kremem czekoladowym i przykryj drugą połową biszkoptu. Polej polewą czekoladową i schłódż dobrze.
Smacznego!;)