Sposób przygotowania:
Puszyste bułeczki drożdżowe
Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawać na kwadrans. Stopić połowę masła. Makę przesiać do miski, wsypać resztę cukru (2 łyżeczki odłożyć), wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto zagnieść, podzielić na 16 porcji. Każdą spłaszczyć na placuszek, położyć po łyżce powideł. Brzegi placuszków zlepić i uformować kulki. Prostokątną formę posmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki ściśle obok siebie. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mleka podgrzać z pozostałym cukrem i polać bułki. Piec 30 minut w temperturze 200 stopni. Podawać lekko ciepłe.