motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Puszyste bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne puszyste bułki drożdżowe

Puszyste bułeczki drożdżowe

Składniki:

Puszyste bułeczki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Puszyste bułeczki drożdżowe
Szklankę mleka lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawać na kwadrans. Stopić połowę masła. Makę przesiać do miski, wsypać resztę cukru (2 łyżeczki odłożyć), wbić jajko, dodać wyrośnięty rozczyn. Starannie wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Ciasto zagnieść, podzielić na 16 porcji. Każdą spłaszczyć na placuszek, położyć po łyżce powideł. Brzegi placuszków zlepić i uformować kulki. Prostokątną formę posmarować tłuszczem, ułożyć bułeczki ściśle obok siebie. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mleka podgrzać z pozostałym cukrem i polać bułki. Piec 30 minut w temperturze 200 stopni. Podawać lekko ciepłe.