WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Puszyste pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miękkie, puszyste pierniczki w kształcie gwiazdek. Gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Można dowolnie ozdobić lub pozostawić w oryginalnej formie.

Puszyste pierniczki

Składniki:

Puszyste pierniczki

 

Sposób przygotowania:

Puszyste pierniczki

Suche

Puszyste pierniczki
Najpierw do miski przesiewamy wszystkie suche składniki.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli.

Mokre

Puszyste pierniczki
Wszystkie mokre składniki mieszamy w garnku.

Do garnka przekładamy masło i miód. Rozpuszczamy dokładnie mieszając i lekko przestudzamy. Dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą

Zagniatanie

Puszyste pierniczki
Im grubsze ciasteczka, tym będą bardziej miękkie.

Do składników suchych wlewamy płynne i wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki, a po schłodzeniu rozwałkowujemy na ok 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.

Pieczenie

Puszyste pierniczki
Uważamy, by nie za mocno podpiec ciasteczek.

Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15 minut, aż ładnie wyrosną i się przyrumienią.