ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Puszyste ptysie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

16 sztuk, czas przygotowania: 90 minut.

Puszyste ptysie

Składniki:

Puszyste ptysie

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste ptysie
1) Zagotuj mleko z 1/2 szklanki wody, solą i tłuszczem. Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek garnka. Zestaw z ognia, wymieszaj z jednym jajkiem. studź 10 minut, a następnie dodawaj po 1 jajku. Odstaw na 30 minut.

2) Ciasto wyciskaj szprycą na blachę (16 kleksów) wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w temp. 225st. C. Do piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową blaszkę z ciepłą wodą. Gotowe ptysie natychmiast wyjmij, gorące rozkrój.

3) Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Napełnij ostudzone spody ptysiów. Powtykaj w nią owoce. Ptysie przykryj czapeczkami. Posyp cukrem pudrem.