Sposób przygotowania:
Puszyste ptysie
1) Zagotuj mleko z 1/2 szklanki wody, solą i tłuszczem. Wsyp mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odrywać się od ścianek garnka. Zestaw z ognia, wymieszaj z jednym jajkiem. studź 10 minut, a następnie dodawaj po 1 jajku. Odstaw na 30 minut.
2) Ciasto wyciskaj szprycą na blachę (16 kleksów) wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w temp. 225st. C. Do piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową blaszkę z ciepłą wodą. Gotowe ptysie natychmiast wyjmij, gorące rozkrój.
3) Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Napełnij ostudzone spody ptysiów. Powtykaj w nią owoce. Ptysie przykryj czapeczkami. Posyp cukrem pudrem.
2) Ciasto wyciskaj szprycą na blachę (16 kleksów) wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w temp. 225st. C. Do piekarnika dobrze jest wstawić dodatkową blaszkę z ciepłą wodą. Gotowe ptysie natychmiast wyjmij, gorące rozkrój.
3) Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Napełnij ostudzone spody ptysiów. Powtykaj w nią owoce. Ptysie przykryj czapeczkami. Posyp cukrem pudrem.