SUPERPRZEPIS

Ciasto z budyniem i owocami

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto z budyniem i owocami Więcej zdjęć (6)

Kruche, budyń i owoce to super smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto. Co prawda dziś znowu jest gorąco ale dla kawałka tego ciasta warto się pomęczyć przy włączonym piekarniku.

Składniki:

Ciasto z budyniem i owocami

 

  • Ciasto :
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 1/2 szk cukru trzcinowego jasnego
  • 1/2 szk cukru białego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Budyń :
  • 1,2 l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo :
  • 1 kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i owocami
Ciasto posiekać w robocie z nożem do siekania do momentu połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2/3 ciasta wylepić dno blaszki, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Resztę ciasta schować do woreczka i włożyć do zamrażarki.

Ugotować budyń ( ma być ciepły.

Wydrylować czereśnie, jabłka i rabarbar pokroić.

Na cieście rozsypać połowę kisielu, wyłożyć jabłka, rabarbar, czereśnie i borówki, posypać resztą kisielu i wyłożyć budyń.

Na budyń zetrzeć resztę ciasta ( tego z zamrażarki ).

Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Ciasto z budyniem i owocami
dno blaszki wylepić 2/3 ciasta i nakłuć widelcem
Ciasto z budyniem i owocami
na cieście po posypaniu kisielem rozłożyć owoce
Ciasto z budyniem i owocami
na owocach wyłożyć jeszcze ciepły budyń.
Ciasto z budyniem i owocami
na budyń zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażarki
Ciasto z budyniem i owocami
ciasto piec w 180 stopniach przez 50 minut