monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Puszysty piernik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Piernik, który zawsze się udaje!

Puszysty piernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty piernik

 

  • 2 szklanki mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki dżemu o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:

Puszysty piernik
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę korzenną i wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać po jednym żółtku i po każdym dodaniu wymieszać. Wlać mleko i również wymieszać, potem dodać olej i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i miksować na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników. Dodać dżem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku około 40 minut. Gdy ciasto się upiecze, lekko wystudzić i polać przygotowaną polewą czekoladową z orzechami (przepis podanym), pozostawić do zastygnięcia, a potem to już tylko delektować się pysznym ciachem!
Puszysty piernik
Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników i razem wymieszać
Puszysty piernik
Do ubitych jajek dodać mieszankę suchych składników i delikatnie miksować
Puszysty piernik
Do ciasta dodać dżem i wymieszać łyżką drewnianą
Puszysty piernik
Piernik w przekroju:-)