Sposób przygotowania:
Puszysty piernik
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę korzenną i wszystko dokładnie wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier i wymieszać mikserem, potem dodać po jednym żółtku i po każdym dodaniu wymieszać. Wlać mleko i również wymieszać, potem dodać olej i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać wymieszane suche składniki i miksować na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników. Dodać dżem i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownice 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180st. piekarniku około 40 minut. Gdy ciasto się upiecze, lekko wystudzić i polać przygotowaną polewą czekoladową z orzechami (przepis podanym), pozostawić do zastygnięcia, a potem to już tylko delektować się pysznym ciachem!
Bo
monikaT83
Bo
gusia1000