Sposób przygotowania:
Puszysty serniczek czekoladowy
Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę, odstawić. Żelatynę rozpuścić w mleku i odstawić do wystudzenia.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia.
Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna powinna być zimna ale nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie mase podzielić na dwie w miarę równe części.
Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły.
Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka sie rozgrzeje i potem serniczek sam wyskoczy z foremki.
Czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno i również odstawić do wystudzenia.
Do masy ze śmietanki i serków mascarpone dodać zimną żelatynę i zmiksować aż składniki się połączą. Żelatyna powinna być zimna ale nadal płynna, jeśli dodamy za ciepłą mogą porobić się grudki. Następnie mase podzielić na dwie w miarę równe części.
Do jednej części dodać rozpuszczoną zimną (ale jeszcze nadal płynną) białą czekoladę i zmiksować aż składniki się połączą, odstawić. Do drugiej części dodać likier czekoladowy i rozpuszczoną zimną gorzką czekoladę. Też wszystko zmiksować aby składniki się połączyły.
Do foremki nakładać na przemian po łyżcze masy ciemnej i jasnej. Na wierzchu ładnie wyrównać. Foremkę przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Przed wyjęciem serniczka z foremki należy go wystawić z lodówki na kilkanaście minut, foremka sie rozgrzeje i potem serniczek sam wyskoczy z foremki.