Sposób przygotowania:
Puszysty serniczek z galaretkami
Przygotować wcześniej dwie galaretki. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody i wlać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Gdy galaretki stężeją pokroić je w kostkę i odstawić.
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłozyc biszkoptami i odstawić.
Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić ( nie gotować), odstawić do wystudzenia.
Ser zmiksować z cukrem, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serem. Cały czas miksować i powoli dodawać wystudzoną płynną żelatynę. Zmiksować aż składniki się połaczą. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.
Przygotować otatnią galaretkę. Rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Tężejąca galaretka zalac wierzch serniczka.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłozyc biszkoptami i odstawić.
Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić ( nie gotować), odstawić do wystudzenia.
Ser zmiksować z cukrem, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serem. Cały czas miksować i powoli dodawać wystudzoną płynną żelatynę. Zmiksować aż składniki się połaczą. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki.
Przygotować otatnią galaretkę. Rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Tężejąca galaretka zalac wierzch serniczka.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
marietta
iziona