Sposób przygotowania:
Sernik z galaretką ze śliwek
CIASTO: składniki ciasta kruchego najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę czy inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.
MASA SEROWA: ser dwa razy zmielić w maszynce. Dodać mascarpone, cukier puder, obie mąki i krótko zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, każdorazowo krótko miksować. Na dno piekarnika wstawić blaszkę wypełnioną wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczony kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 100 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
GALARETKA ZE ŚLIWEK: śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do rondla z nieprzywierającym dnem, zasypać cukrem i gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzać śliwkowe puree, zdjąć z ognia, wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę śliwkową wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
MASA SEROWA: ser dwa razy zmielić w maszynce. Dodać mascarpone, cukier puder, obie mąki i krótko zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, każdorazowo krótko miksować. Na dno piekarnika wstawić blaszkę wypełnioną wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczony kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 100 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
GALARETKA ZE ŚLIWEK: śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do rondla z nieprzywierającym dnem, zasypać cukrem i gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzać śliwkowe puree, zdjąć z ognia, wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę śliwkową wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Alex_M
monikaT83
anemon
zbysiowa
Pomysł na galaretkę wykorzystam, wygląda obłędnie;)
Beatris
anemon
anemon
Dziękuję i polecam.
alaaa
anemon
W takim razie zapraszam, chętnie znowu go upiekę.
barbara11561
Hrabina w kuchni
anemon
Oj, ależ mi komplement napisałaś, aż mnie zatkało, wiem że oczywiście przesadziłaś, ale i tak strasznie mi miło. Dziękuję.
anemon
Bardzo Ci dziękuję, a wiesz, że nawet nie zwróciłam na to uwagi, jakoś tak samo wyszło.
misia5
anemon
Oczywiście, że tak. Zapraszam, to duża porcja sernika, wystarczy dla wielu gości.