anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z galaretką ze śliwek

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Słodki, aksamitny ser i do tego gruba warstwa śliwkowej galaretki o wyrazistym, delikatnie kwaskowym smaku. Idealne połączenie smaków w cieście na jesienny deser.

Sernik z galaretką ze śliwek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z galaretką ze śliwek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką ze śliwek
CIASTO: składniki ciasta kruchego najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę czy inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

MASA SEROWA: ser dwa razy zmielić w maszynce. Dodać mascarpone, cukier puder, obie mąki i krótko zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, każdorazowo krótko miksować. Na dno piekarnika wstawić blaszkę wypełnioną wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczony kruchy spód, wstawić do nagrzanego do 170°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 100 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

GALARETKA ZE ŚLIWEK: śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do rondla z nieprzywierającym dnem, zasypać cukrem i gotować, aż śliwki zaczną się rozpadać. Przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Ponownie podgrzać śliwkowe puree, zdjąć z ognia, wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę śliwkową wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Sernik z galaretką ze śliwek
Składniki ciasta kruchego najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść.
Sernik z galaretką ze śliwek
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
Sernik z galaretką ze śliwek
Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy.
Sernik z galaretką ze śliwek
Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.