Sposób przygotowania:
Gotowany sernikKrok 1
Do misy wkładam ser z wiaderka, dodaje jaja, aromat waniliowy i żurawinę z rodzynkami. Miksuje na małych obrotach do połączenia składników.
Krok 2
Do garnka dużego wkładam masło i wsypuje cukier, mieszam do rozpuszczenia. Dodaje zmiksowany ser z jajami i mieszam, aż zacznie lekko wrzeć.
Krok 3
Rozrabiam w mleku budynie i wlewam do sera, mieszam do momentu, aż zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wykładam ciasteczkami korzennymi i na to przelewam masę serową. Zostawiam do ostygnięcia, następnie wkładam już zimne do lodówki na 12 godzin.
Krok 4
Następnego dnia wyjmuje sernik z lodówki. Czekoladę rozpuszczam z 3 łyżkami mleka i polewam sernik. Na wierzchu dekoruje go jak mi się podoba. Sernik idealnie pasuje na Wielkanoc.