anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sernik z galaretką i brzoskwiniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosty sernik z brzoskwiniami, który zawsze się udaje. Gruba warstwa galaretki brzoskwiniowej podkreśla smak sera z owocami.

Sernik z galaretką i brzoskwiniami

Składniki:

Sernik z galaretką i brzoskwiniami

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • mąka tortowa - 3 szk.
  • masło - 250 g
  • cukier puder - ½ szk.
  • żółtka - 4szt.
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

 

  • MASA SEROWA:
  • tłusty ser biały - 1 kg
  • masło - 250 g
  • cukier puder - 1 szk.
  • białka - 2 szt.
  • żółtka - 6 szt.
  • budyń waniliowy /proszek/ - 1 opakowanie

 

  • PONADTO:
  • brzoskwinie w syropie - 1 puszka 400g
  • galaretka brzoskwiniowa - 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Sernik z galaretką i brzoskwiniami
KRUCHE CIASTO: składniki ciasta kruchego posiekać nożem na stolnicy, a następnie szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki do schłodzenia. Następnie ciastem wylepić dno formy o wymiarach 21x32 cm i nakłuć je widelcem. Na wierzchu położyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać kulki porcelanowe lub fasolę lub inne ziarna. Formę z ciastem wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia. 

MASA SEROWA: składniki masy serowej, oprócz białek, zmiksować na aksamitną i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Brzoskwinie pokroić na małe kawałki i bardzo dokładnie odsączyć z syropu. Dodać do sera i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony kruchy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto studzić przez chwilę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej przez całą noc. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą wylać na wystudzony sernik i odstawić do całkowitego zastygnięcia.