Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

SUPERPRZEPIS

Puszysty suflet serowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dobrze wyrośnięty suflet to zadowolenie dla kucharza oka.

 Puszysty suflet serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty suflet serowy

 

 

 

 

 

 

 

  • 100 g twardego sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Puszysty suflet serowy
W garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę a po chwili wlewamy zimne mleko. Mieszamy energicznie i gotując na małym ogniu oczekujemy momentu aż masa zacznie gęstnieć. Międzyczasie doprawiamy ją białym pieprzem , gałką muszkatołową i solą. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy a białka ubijamy na sztywną pianę . Dokładamy do masy starty na drobnych oczkach ser. Miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i już delikatnie mieszamy łyżka . Do kokilek przekładamy masę. Ustawiamy na blaszce wszystkie kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut. Następnie zwiększamy temp. do 210 i pieczemy około 20 minut.
 Puszysty suflet serowy
Margarynę gotujemy z maka i mlekiem na gęsta papkę .
 Puszysty suflet serowy
Przestudzona masę miksujemy z żółtkami .
 Puszysty suflet serowy
Kokilki smarujemy dokładnie margaryna lub masłem.
 Puszysty suflet serowy
Przygotowana masę przekładamy do foremek.