Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Puttanesca z dodatkiem soczewicy czerwonej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos pomidorowy, dość pikantny dzięki papryczce połączyłam z ugotowaną soczewicą. Końcowy efekt bardzo smakował domownikom.

Puttanesca z dodatkiem soczewicy czerwonej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puttanesca z dodatkiem soczewicy czerwonej

 

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • garść oliwek (tu zielone)
  • 2 łyżki kaparków
  • 3-4 fileciki anchois
  • 0,5 szkl soczewicy czerwonej
  • oliwa do smażenia
  • świeża ostra papryczka do smaku
  • sól
  • suszona lub świeża bazylia do smaku
  • dodatkowo:
  • suchy makaron (ok 10 dag na osobę)
  • twardy ser do posypania

 

Sposób przygotowania:

Puttanesca z dodatkiem soczewicy czerwonej
Soczewicę opłukać, zalać niewielką ilością wody, ugotować na miękko. Cebulę i czosnek, drobno pokrojone wrzucić do rondla z kilkoma łyżkami oliwy. Kiedy się zeszklą dorzucić rozdrobnione fileciki, po chwili dodać kapary i pokrojone na plasterki oliwki. Wlać pomidory z puszki. Dalej dusząc dodać ugotowaną soczewicę. W międzyczasie wstawić do gotowania makaron ( u mnie grube rurki). Kiedy pomidory stracą posmak konserwy, doprawić sos papryczką, świeżą lub suszoną bazylią i solą. Na każdą porcję makaronu kłaść nieco sosu (można też wczesniej wszystko wymieszać w garnku jeśli wygodniej). Po wierzchu posypać twardym serem. 
Puttanesca z dodatkiem soczewicy czerwonej
W połowie duszenia dodałam soczewicę do pomidorów.