VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Pyszna babka marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Często piekę taką babkę- wymaga niewielu składników i szybko się ją robi. Na pewno zagości na moim Wielkanocnym stole .

Pyszna babka marmurkowa

Składniki:

Pyszna babka marmurkowa

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 160 ml oleju
  • 4-5 jajek
  • Dodatkowo: masło i bułka tarta do blaszki

 

Sposób przygotowania:

Pyszna babka marmurkowa
1. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy jajka się ubijają dodajemy naprzemiennie przesiana mąkę i olej- aż do wyczerpania składników. Do przygotowanej blaszki (wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą) wylewamy połowę przygotowanego ciasta. 2. Do drugiej połowy dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do jasnej masy wokół blaszki. 3. Pieczemy przez około 40 minut w 180*C.

Tagi:

jajko tarta jajka