Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
Miękkie masło lub margarynę utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty na gładką masę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i aromat rumowy. Posolić, ucierając, dodawać kolejno jajka (każde ucierać mniej więcej pół minuty). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy na zmianę z mlekiem (dodać tyle mleka aby ciasto ciężko spływało z łyżki) 2/3 ciasta nałożyć do natłuszczonej blachy z szerokim kominem. Kakao przesiać, wsypać do reszty ciasta, dodając jeszcze cukier i 2-3 łyżki mleka. Ciasto ciemne powinno mieć taką samą konsystencje jak jasne.Na jasne ciasto nałożyć ciemne, spiralnym ruchem przeciągając przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek. piec 50-65 min w temperaturze 170-200^C