Sposób przygotowania:
Pyszna babka z makiem.
Do wysokiego naczynia należy wsypać półtorej szklanki cukru pudru, następnie jajka dokładnie wyparzyć, oddzielić żółtka od białek i wlać same żółtka. Cukier z żółtkami dokładnie utrzeć. Następnie dodajemy miękką kostkę margaryny i dalej ucieramy. W następnej kolejności wsypujemy przesianą przez sito mąkę, wlewamy półtorej szklanki mleka dodajemy olejek migdałowy (może być również arakowy) i wszystko dokładnie mieszamy. Mak wsypujemy do garnka i sparzamy gorącym wrzątkiem, następnie mak odcedzamy, następnie mieszamy z wcześniej wymieszanymi składnikami. Do osobnego naczynia wlewamy białka, które zostały nam po oddzieleniu od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Tak ubitą pianę dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy łyżką, aby białka nie opadły. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut. Gdy ciasto przestygnie polewamy je rozpuszczoną czekoladą. Smacznego :)