Sposób przygotowania:
Pyszna cortina
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do nich żółtka bardzo dokładnie wymieszane z cukrem. Całość jeszcze przez chwilę ubijamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę mieszamy. Biszkopt wlewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Galaretki rozpuszczone tylko w jednej szklance gorącej, przegotowanej wody. Galaretki odkładamy do przestudzenia. Ser biały przekładamy do dużej miski. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie łączymy z serem białym. Do tego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz galaretki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a później wlewamy na biszkopt. Ciasto odstawiamy do zimnego miejsca. Cortinę można ozdobić według własnego uznania lub na koniec wylać jeszcze galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do nich żółtka bardzo dokładnie wymieszane z cukrem. Całość jeszcze przez chwilę ubijamy. Do tego dodajemy przesianą mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia i całość jeszcze chwilę mieszamy. Biszkopt wlewamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt odkładamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Masa serowa:
Galaretki rozpuszczone tylko w jednej szklance gorącej, przegotowanej wody. Galaretki odkładamy do przestudzenia. Ser biały przekładamy do dużej miski. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie łączymy z serem białym. Do tego dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz galaretki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, a później wlewamy na biszkopt. Ciasto odstawiamy do zimnego miejsca. Cortinę można ozdobić według własnego uznania lub na koniec wylać jeszcze galaretkę.