nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszna fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, domowa fasolka po bretońsku. Lepsza niż jakakolwiek ze słoika. Można dać mniej boczku i kiełbasy.

Pyszna fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna fasolka po bretońsku

 

  • fasola "jaś" - 1 kg
  • boczek - 80 dag
  • mięso wieprzowe - 1 kg
  • kiełbasa - 1 kg
  • koncentrat pomidorowy - 2 puszki
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna - do smaku
  • przyprawa do fasoli - 1 opakowanie
  • majeranek - do smaku
  • cebula - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

Pyszna fasolka po bretońsku
Krok 1: Fasolę namaczamy ok. 2 godzin. Gotujemy do miękkości. Krok 2:Mięso wieprzowe kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy w rondlu. Krok 3: Cebulę siekamy i wsypujemy do mięsa, posypujemy łyżką vegety i dalej smażymy.Krok 4: Boczek kroimy w grubszą kostkę, również kroimy kiełbasę i wrzucamy do mięsa. Chwilę dusimy. Krok 5: Gdy mięso będzie miękkie, wrzucamy fasolkę. Dajemy opakowanie przyprawy do fasoli, sól, pieprz.Krok 6: Na koniec dajemy do fasolki koncentrat, posypujmy majerankiem, zagotowujemy i danie gotowe.
Pyszna fasolka po bretońsku
Fasolkę gotujemy do momentu aż bedzie miękka.
Pyszna fasolka po bretońsku
Mięso podsmażamy z cebulką w dużym rondlu.
Pyszna fasolka po bretońsku
Do miękkiego mięsa dajemy fasolkę i dusimy.
Pyszna fasolka po bretońsku
Gotowe danie zaprawiamy koncentratem i doprawiamy.