AgusiaGda

AgusiaGda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsta, pożywna, pyszna, zdrowa - zupa z czerwonej soczewicy. Z dodatkiem włoszczyzny, ziemniaków i pomidorów.

Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa

 

  • czerwona soczewica (około 400g na duży garnek)
  • włoszczyzna
  • ziemniaki
  • puszka pomidorów krojonych
  • karton przecieru pomidorowego 500g
  • listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu
  • woda lub bulion(mięsny lub warzywny, może być nawet z kostek rosołowych) *opcjonalnie kawałek mięsa z kością na smak (u mnie ćwiartka z kurczaka ale może to być szyja lub skrzydło z indyka, skrzydełka z kurczaka)
  • sól(lub mieszanka typu jarzynka), cukier

Sposób przygotowania:

Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Jest to zupa z rodzaju „na oko” ;) Dlatego ciężko mi podać dokładne ilości poszczególnych składników.

Do większego garnka wkładamy mięso(u mnie ćwiartka z kurczaka). Zalewamy wodą, zagotowujemy, wybieramy szumowiny. Dodajemy 1-2 listki laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 4-5 kulek pieprzu, sól lub przyprawę typu jarzynka.

Gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso. Wsypujemy soczewicę i gotujemy około 20 minut.

W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki (ja daję dużo, żeby zupa była gęsta i treściwa) oraz włoszczyznę (gdy mam czas – robię ze świeżych warzyw, obranych, umytych i startych na tarce o dużych oczkach; gdy nie mam czasu lub chęci ;) daję 1/2 woreczka mrożonej włoszczyzny, czyli około 230g).

Gotujemy (na małym ogniu) aż ziemniaki będą miękkie.

Zupę należy co jakiś czas zamieszać – podczas gotowania soczewica się rozgotuje i zagęści zupę. Niestety lubi się przypalić...

Gdy ziemniaki są już miękkie – dodajemy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i cukrem – aby przełamać smaki.

Podajemy z kleksem dobrej(prawdziwej) śmietany lub jogurtu :)
Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Na kawałku mięsa z kością(u mnie ćwiartka z kurczaka) gotujemy smak
Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Po wyjęciu mięsa wsypujemy do garnka czerwoną soczewicę
Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Podczas gotowania soczewice zmieni swój kolor
Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Przygotowujemy ziemniaki oraz włoszczyznę - może być mrożona
Pyszna, sycąca i zdrowa zupa soczewicowa
Zupę często mieszamy, ponieważ rozgotowana soczewica(która świetnie zagęści nam zupę) lubi się przypalać