Sposób przygotowania:
Węgierska zupa gulaszowa
Oczyszczone ogony wołowe podzielone na mniejsze kawałki ugotować w szybkowarze z dodatkiem przypraw. Odcedzić wywar, ogony ostudzić i obrać kawałki mięsa, a pokrojone w mniejsze kawałki dodać ponownie do wywaru. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, paprykę mieloną, mielony kminek i sól lub przyprawę warzywną. Gotować na niewielkim ogniu.
Dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotować na niewielkim płomieniu, aż warzywa zmiękną.
Kiedy zupa jest gotowa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość doprawić gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.
Zupę na talerzach można przybrać kleksem kwaśnej śmietany.
Dołożyć paprykę pokrojoną w paseczki oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotować na niewielkim płomieniu, aż warzywa zmiękną.
Kiedy zupa jest gotowa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i całość doprawić gałką muszkatołową i pieprzem ziołowym.
Zupę na talerzach można przybrać kleksem kwaśnej śmietany.