Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa pomidorowo-soczewicowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa raczej na chłodniejsze dni, pokrzepiająca i rozgrzewająca. Na nadchodzącą jesień będzie w sam raz.

Zupa pomidorowo-soczewicowa

Składniki:

Zupa pomidorowo-soczewicowa

 

  • puszka pomidorów krojonych
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100g soczewicy czerwonej
  • cebula
  • marchew
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • szczypta płatków chilli
  • masło
  • ok. 1-1,5l bulionu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowo-soczewicowa

Podsmażanie cebuli

Zupa pomidorowo-soczewicowa
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na maśle kilka minut

Cebulę pokroić w piórka, marchew pokroić i kostkę. W garnku rozgrzać masło podsmażyć chwilę cebulę.

Marchewka

Zupa pomidorowo-soczewicowa
Dodać do podsmażonej cebuli marchewkę i smażyć nadal mieszając co jakiś czas

Następnie dodać marchew i podsmażać kilka minut, aż cebula będzie miękka.

Duszenie

Zupa pomidorowo-soczewicowa
Całość dusić do miękkości pod przykryciem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodać przepłukaną czerwoną soczewicę, pomidory, koncentrat oraz przyprawy, dolać bulion. Gotować pod przykryciem aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku. Podać np. z grzanką.


Tagi:

soczewica