Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszne ciasteczka z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasteczka z migdałami są pyszne i łatwe do zrobienia

Pyszne ciasteczka z migdałami

Składniki:

Pyszne ciasteczka z migdałami

 

  • 35 dag mąki pszennej,
  • 25 dag masła,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 25 dag migdałów,
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasteczka z migdałami
Migdały wsypać do miseczki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, obrać ze skórki, osuszyć. Jajka z cukrem pudrem dokładnie ubić. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski, wlać stopione przestudzone masło, ubite jajka, spirytus, aromat migdałowy i połowę zmielonych przez maszynkę do orzechów migdałów, wyrobić. Z ciasta rękami formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczając w środek każdego ciastka wcisnąć migdał. Ciasteczka ułożyć na przygotowanej brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni, piec około 35-40 minut. Upieczone i ostudzone można polukrować.

Tagi:

jajko jajka