Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto przekladaniec
W garnku umieścić jajka, margarynę, cukier, miód, sodę i sól. Podgrzewając na małym ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gdy się zagotuje wsypać mąkę i cały czas mieszając gotować do momentu, aż ciasto zrobi się świecące i odejdzie od ścianek garnka. Następnie ciasto wyjąć na blat, podsypać mąką i chwile wyrabiać. Podzielić je na 6 części i włożyć do garnka, zakryć pokrywką ponieważ ciasto ma być ciepłe.
Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta. Przykryć sobie papierem do pieczenia i wałkować cienkie placki na wielość dociętego papieru. Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.
Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i piec na złoto brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placki wystudzić.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej. Na papierze do pieczenia położyć jeden placek, posmarować go warstwą masy i tak postępować do wykończenia placków i masy. Ostatni ma być placek. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem pokroić w romby.
Na wymiar blaszki ( u mnie 21 x 25 cm ale proponuję odrobinę większą ) dociąć 6 papierów do pieczenia i na środek położyć jeden kawałek ciasta. Przykryć sobie papierem do pieczenia i wałkować cienkie placki na wielość dociętego papieru. Postępować tak z każdą częścią ciasta, jeżeli zostanie nam jakiś nadmiar z odcięcia możne też je rozwałkować, upiec i potem zetrzeć na wierzch ciasta.
Placki z papierem wkładać osobno do blaszki i piec na złoto brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placki wystudzić.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem i cały czas mieszając wlewać małym strumieniem mleczko o temperaturze pokojowej. Na papierze do pieczenia położyć jeden placek, posmarować go warstwą masy i tak postępować do wykończenia placków i masy. Ostatni ma być placek. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem pokroić w romby.