Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapach tych kotletów unoszący się po domu przyciągnie każdego domownika. Drobiowe kotlety mielone z aromatycznym masłem czosnkowo ziołowym. Takie kotlety również można przygotować na różne uroczystości.

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym

Składniki:

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 100 g sera cheddar
  • 1 pęczek koperku
  • 150 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g Bazylii świeżej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej +do panierki
  • Olej do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym

I

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym
Przygotowanie mięsa, mięso mielimy. Przygotowanie masła ziołowo czosnkowego i przygotowanie sera cheddar.

1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze kawałki i mielę maszynką do mielenia mięsa. Ser cheddar ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso, ser przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i wyrabiam masę mięsną.

2. Do naczynia blendującego przekładam masło, obrany czosnek, koperek, bazylię, wsypuję sól, suszony tymianek i dwie minuty blenduję. Masło przekładam do naczynia i na 10 minut chowam do lodówki. Po tym czasie dziele masło ziołowo czosnkowe na słupki.

II

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym
Masę dzielimy na porcje, masło również, masło umieszczamy na mięsie i zwijamy w roladki.

3. Masę mięsną dziele na równe porcje, każdą porcję masy mięsnej spłaszczam dłonią, aby uzyskać placek. Na środku każdego placka układam porcję masła ziołowo czosnkowego, następnie dokładnie sklejam formując owalne kotlety.

III

Kotlety z masłem ziołowo czosnkowym
panierowanie kotletów, obsmażanie i pieczenie.

4. Kotlety panieruję bułce tartej i obsmażam na rozgrzanym oleju. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

IV

5. Kotlety podaję z surówką oraz ziemniakami.
6. Smacznego.