ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gołąbki są bardzo smaczne, bardzo delikatne, bardzo aromatyczne, sos pomidorowy uzupełnia walory smakowe.

Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym

GOŁABKI:

  • kapusta biała 1 główka nie za mocno zbita 1 sztuka,
  • mielone z kurczaka 60 dag,
  • ryż ugotowany 2,5 szklanki,
  • płatki owsiane i szklanka,
  • bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
  • przyprawa do kurczaka 2 łyżki,
  • jajka 2 sztuki "XL",
  • papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
  • sos pomidorowy 1 torebka,
  • woda 4 szklanki

SOS POMIDOROWY:

  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • przecier pomidorowy 1 kartonik,
  • wywar z gołąbków,
  • śmietana 12% 200 ml,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • koperek zamrożony 2 łyżki lub 1/2 pęczka świeżego

Sposób przygotowania:

Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, gotować i ściągać liście z kapusty, z wystudzonych liści wyciąć nerw gruby.

Mielone z kurczaka dobrze wyrobić z ugotowanym ryżem, płatkami owsianymi, przyprawą do drobiu, papryką ostrą w proszku, jajkami, bułką odciśniętą z wody, sosem pomidorowym w proszku.

Nakładać farsz na liście kapusty i zawijać gołąbki, w garnku szybkowara na dnie ułożyć dwa liście, układać gołąbki, wlać wodę, gotować w szybkowarze z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, gołąbki wyjąć na talerz jak przestygną, kapusta się nie rozleci.

W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę z cukrem, czosnkiem, dodać przecier pomidorowy z pudełka, wlać wywar z gołąbków - nie pełną szklankę wywaru zostawić do wymieszania śmietany z mąką, gotować z 3 minuty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać posiekany koperek.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
Gołąbki smakują z sosem ale i na zimno bez sosu do pieczywa z masłem.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
Płatki owsiane doskonale smakują w gołąbkach.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
Dobrze jest zawijać ciasno gołąbki, aby farsz nie wyleciał.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
W szybkowarze gołąbki są szybko gotowe i kapusta zawsze jest miękka.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
Cebula podsmażana z cebulą nabiera słodyczy.
Pyszne gołąbki z szybkowara z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy wybornie smakuje z koperkiem.