Sposób przygotowania:
Pyszne kartacze
Ziemniaki trzemy na tarce.Starte ziemniaki wlewamy do lnianego woreczka i wieszamy do odsączenia wody nad miseczką,Wodę odlewamy a osiadły krochmal dodajemy do ziemniaków.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę i dodajemy do surowych ziemniaków. *mąkę dodajemy gdy mamy mało mączne ziemniaki. Mięso i warzywa gotujemy w osolonej wodzie.Studzimy.Wywaru nie wylewamy.Po ostudzeniu, przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na rumiano, na koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek .Cebulę z czosnkiem i pozostałymi przyprawami dodajemy do mięsa.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy .Jeśli mięso się nie klei możemy dodać parę łyżek wywaru z gotowanego mięsa. Masę ziemniaczaną mieszamy. Formujemy na dłoni placuszki nakładamy farsz. Zlepiamy. Kartacze mają mieć podłużny kształt . Kartacze wrzucamy na gorącą osoloną wodę i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Polewamy skwarkami z boczku z podsmażoną cebulką.
edytaha
kamila1957